Radijske postaje – pomemben del gasilske opreme

Intervju na Radio Gorenc: Radijske postaje so pomemben del gasilske opreme

Oktober je mesec požarne varnosti. V tednu od 25.10.2021 do 02.11.2021 smo v sklopu tematike “Minute za požarno varnost” na Radiu Gorenc sodeloveli s kratkim intervjujem. V zgolj petih minutah smo poskušali odgovoriti na pomembno vprašanje o vlogi radijskih komunikacij med gasilci.
Objavljamo celoten intervju v pisani obliki:
  • Zakaj so radijske postaje tako pomembne za delo gasilcev?

Gasilci opravljajo eno najbolj nevarnih oblik reševanja, saj se pri reševanju drugih močno izpostavljajo nevarnostim. Prav te ekstremne razmere pa zahtevajo najkvalitetnejšo opremo in vrhunsko usposobljenost. V situacijah, s katerimi se srečujejo, mora vse delovati perfektno, še posebej radijske zveze, ki se jim mnogokrat posveča premalo pozornosti.

Z radijsko povezavo so udeleženci v neki reševalni akciji povezani med seboj, saj je za uspešnost te akcije možnost komunikacije nujna. Verjetno vsi razumemo, da mora gasilec napadalec, ki izvaja gašenje, imeti možnost sporočiti kolegom, da odprejo ali zaprejo vodo, povečajo pritisk in podobno.

Ali si predstavljate, da imate na sebi osebno zaščitno obleko, dihalni aparat z masko, čelado, rokavice, sekiro, in da ste poleg vse te opreme še v težkem položaju v neznosni vročini, vlagi in slabi vidljivosti? Lahko se tudi zgodi, da se kolega gasilec zgrudi. Kaj boste storili v tistem trenutku? Vzeli v roke mobilni telefon in poskusili telefonirati? Vsi vemo, da tako ne gre. Jasno je, da je edina uporabna oprema za komunikacijo radijska postaja, preko katere pokličemo pomoč.

V takšnih primerih je ravno prenosna radijska postaja, namenjena brezžični komunikaciji vseh udeležencev, zelo pomemben del opreme. Prav tako kot ostala oprema gasilca, mora biti tudi radijska postaja najboljše kvalitete. Zdržati mora zahtevne okoljske pogoje in obenem omogočati zanesljivo komunikacijo. V ekstremnih situacijah s svojimi naprednimi funkcijami radijska postaja tudi varuje življenje gasilca.

Na tem mestu bi posebej poudarili, da so od zanesljive, hitre in učinkovite komunikacije, odvisna življenja. Radijska postaja je pomembna, saj z njo vzpostavimo hitro zvezo med klicano in klicočo osebo. Za začetek pogovora stisnemo in držimo PTT tipko in prenesemo sporočilo. Zelo je pomembno, da imamo v takšnih situacijah kvalitetno opremo, ki omogoča zanesljivo komunikacijo v hrupnem okolju.

V preteklosti so se že dogajale hude nesreče s tragičnimi posledicami zaradi slabe komunikacijske opreme. Ob upoštevanju vseh izkušenj lahko rečemo, da je samo najboljše, dovolj dobro. V praksi se je izkazalo, da je trajnost kvalitetnejše opreme – na primer radijskih naprav znamke Motorola, nekajkrat daljša od konkurenčnih produktov. Zato lahko tudi zatrdimo, da je ob upoštevanju življenjske dobe, ta oprema v bistvu najcenejša.

  • Kateri sistem zvez je v Sloveniji v uporabi in če ga na kratko opišete?

V Sloveniji uporabljamo enoten in avtonomen sistem za komunikacijo s pomočjo radijskih zvez, na kratko poimenovan ZARE. Sistem ZARE je bil razvit in postavljen za potrebe enot in služb v segmentu Zaščite in Reševanja. Prednosti tega sistema so v zanesljivosti, neodvisnosti od javnih telekomunikacijskih sistemov, v enostavnosti za uporabo in v delovanju v vseh izrednih okoliščinah.

  • Kakšno vlogo igra na področju radijskih komunikacij v sistemu ZARE vaše podjetje?

V našem podjetju uporabnikom v prvi vrsti nudimo kvalitetno opremo priznanih svetovnih proizvajalcev Motorola Solutions in Swissphone. Nudimo tudi  servis teh naprav, prav tako pa razvijamo in nudimo tudi lastne produkte kot so dispečerski sistemi in ostala dodatna oprema na področju profesionalnih radijskih komunikacij.

Dosegljivi smo na telefonski številki 06 81 55 972 in na elektronskem naslovu info@naglic.si.

1
Košarica
V košarici ni izdelkov
Nadaljujte z nakupi